Zelów. Aktualności i informacje lokalne z miasta i powiatu. Babka kawowa z majonezem- seria dziwnych połączeń! - INFO BAI
bai
info bai
katalog bai
gielda bai
Bai Andrzej Kurzawa
 
Środa, 20 czerwca 2018
Wybierz miasto na mapie
Babka kawowa z majonezem- seria dziwnych połączeń!
Data dodania: 2014-04-10 14:23:58
Babka kawowa z majonezem- seria dziwnych połączeń!
Źródło zdjęcia: Fot. DADAart

Odwiedziłam niedawno swoją przyjaciółkę. Ćwiczenia, dieta, wspólny jogging- i forma ciasta przed nami. Wiedziałam jak to się skończy, bo zawsze kończy się tak samo- okruszkami! A my z wyrzutami sumienia będziemy układać plan ćwiczeń na najbliższy tydzień?cóż. Tym razem było podobnie. Moja przyjaciółka wychodząc do kuchni po kawę, rzuciła:-Poczęstuj się ciastem, sama piekłam. Nie ukrywam czekałam na tę komendę. Zapytałam z ciekawości: -A co to za cudeńko? A ona: -Babka kawowa z majonezem.

. Cofnęłam rękę:- Z czym? Czy Ty czasami nie jesteś w ciąży?- moja pierwsza myśl na temat tego niecodziennego połączenia. - No z majonezem, spróbuj- przekonywała mnie dalej. Nie byłabym sobą, gdybym nie dała się skusić! I Wiecie, co? Pyyycha! Chociaż to połączenie wydawało mi się, co najmniej ,,dziwne", to smak był rewelacyjny. Zdobyłam, więc nowe doświadczenie kulinarne i z przepisem wróciłam do domu, a teraz dzielę się nim z Wami!:) Przepis na babkę kawową z majonezem:) Składniki: - 6 jaj -3/4 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek majonezu -1 łyżka kawy mielonej -tłuszcz do formy - 2 łyżki bułki tartej -cukier puder do posypania Formę nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Obie mąki i proszek do pieczenia odmierzyć i wsypać na sitko umieszczone na miseczce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka włożyć do małej miseczki, natomiast białka do miski, która pomieści całe ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać powoli w miarę ubijania cukier. Do ubitych białek z cukrem, dodać żółtka i powoli ubijać. Dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać, na koniec dodać majonez. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kawą. Połowę białego ciasta wlać do formy, następnie wylać ciasto kawowe i przykryć białym. Piec w temperaturze 180 stopni C 60 minut. Po 45 minutach przełączyć piekarnik na grzanie tylko od spodu lub przykryć ciasto papierem śniadaniowym. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. kg


Tagi: babka, kawowa, przepis
go to top